Assalamualaikum....
Teringat2 pd kek chiffon milo cake ni dlm blog evelyn gemina.uhhh nmpk marvelous...ap lg sy pon dok bkk la blog de my baking workshop tuh...n ambik le resepi nye....operasi membuat kek chiffon milo ni...xde la susah..senang je...klu korang nk buat mmg xde hal...mst jadi punya....
Ini die chiffon milo cake sy...
Buat mkn2 ptg mcm ni mmg best sgt2...lg time hujan perut pon da kriuk2....ehhh mcm bunyi bawang mee sedap plak..kriuk!! Kriuk!! Hahaha...
Jom tgk resepi...msti korang nk cuba jugak kn...
Milo Chiffon Cake
A
50g serbuk milo
130g susu coklat dutchlady
B
225g tepung superfine, diayak
1 1/2 sk baking powder, diayak
1 sb serbuk koko, diayak
110g gula kaster
Secubit garam
6 biji kuning telur
130g minyak jagung
C
6 biji putih telur
120g gula kaster
1/4 sk cream of tartar
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 10 inci. JANGAN griskan dengan mentega.
2. Panaskan susu coklat dari bahan A hingga agak suam. Satukan dengan milo & gaul rata.
(Sy guna susu segar je)
3. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan semua bahan2 B. Masukkan campuran A tadi, gaul rata guna hand whisk. Ketepikan.
4. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan C hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang & bertanduk.
5. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan kuning telur tadi (langkah 3). Kaup balikan & masukkan lagi baki adunan putih telur. Kaup balikkan hingga sebati.
6. Tuang adunan kek dalam loyang chiffon yang telah disediakan. Bakar selama 45 minit atau hingga kek masak. Bila kek sudah masak, terbalikkan & biarkan sejuk baru keluarkan kek dari acuan.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.