ChamisHome

Friday, 6 February 2015

BLUEBERRY CHOCOLATE CARAMEL CAKE



Assalamualaikum.....
caramel cake....yummy....bg penggemar caramel pasti suke caremel cake ni...mmg sedap sgt. Rase caremel nye y lmbut dan berkrim di tambah dgn kek y gebu...mmg MELETOP!!!

Untuk resepi nye sy sgt suke gunakn resepi2 di blog evelyn gemina...sgt2 top rse kek2 nye...utk resepi caramel cake ni pon sy x ketinggalan utk cb resepi evelyn wlupon da pernh cb resepi lain tp resepi plg sy sk...tq kak lyn sbb x kudukut kongsi resepi...untuk kmbgkan lg resepi kak lyn sy kongsikn di sini plak....



Moh tgk resepi nye


Karamel:

2 sb gula kaster


Cara2nya:

1. Sediakan loyang bersaiz 8 inci. Masukkan gula kaster.


2. Masak gula guna api perlahan hingga bertukar warna keperang-perangan. Pastikan karamel kena pada semua bahagian dasar loyang. Ketepikan.


Puding:

 1 tin susu cair

6 biji kuning telur

35g gula kaster

1 sb tepung kastard


Cara2 membuat puding:

1. Satukan semua bahan2, kacau guna hand whisk hingga betul2 sebati.


2. Tuangkan adunan puding sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.



Kek:

A

140g tepung naik sendiri, diayak

35g gula kaster

3 biji kuning telur

135g air

45g minyak jagung



6 biji putih telur

40g gula kaster


C

1/2 sk Strawberry emulco

1/2 sk Chocolate emulco


Cara2 membuat kek:

1. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan semua bahan A, gaul sebati guna hand whisk.


2. Pukul bahan B dalam mangkuk yang lain hingga kembang (soft peak). Kaup balikkan kedalam adunan A tadi hingga sebati. 


3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan bahan C kedalam setiap bahagian adunan. Gaul rata. 


4. Dengan menggunakan sudu, tuang 3 sb (mana2 perisa) adunan kek ditengah tengah adunan puding tadi. Kemudian, ulang semula langkah dengan menuang 3 sb (mana2 perisa) ditengah2 adunan kek yang dituang tadi. Ulang proses berselang seli hingga semua adunan kek siap dituang.


5. Bakar kek guna api bawah sahaja selama 1 jam pada suhu 170C. Bila kek sudah masak, rehatkan sebentar selama 10 minit baru terbalikkan atas pinggan yang rata. Sejukkan kek baru dihidang.

mudah kan??? Mesti boleh cube sendiri...

SELAMAT MENCUBA!!!




No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.