Assalamualaikum semua....
Siang td mkn tgh hari western food kite..layan en hubby...alhamdulillah mmg en hubby puas hati....smpi menjilat2 pinggan..hamboiiii dasattttt!!! Tapi mmg itu la hakikat nye.hahaha....klu mkn kat luo x blh mcm tu , tu kat rumh je ye..hihihi
resepi nye kali ni dr ikut naluri hati sy je...sesedap lidah merasa..jom tgk resepi sy ni...
bahan2 perapan ayam:
4 ketul Ayam bahagian dada(senang xde tulang..hihi tp sy tipis2 kn)
4 ulas bwg putih
5 biji bwg merah
2 sudu besar jintan manis
1 batang serai
3 sudu besar sos blackpaper
2sudu besar sos cili
2sudu besar gula
3sudu besar kicap masin
Cara2:
1. Ayam sy suka gn bahagian dada jd sy tipis2 kn saje2....sedap lg bahagian peha tp pastikn buang tulang nye dulu....
2. Tumbukkn bawang2 jintan manis dan serai.masukkan ke dalam bekas ayam y telah dbersihkn td
3.masukkan bahan2 lain dan perap sebentar selama 1jam dlm peti sejuk sementara membuat bahan2 lain.
Kemudian sediakan mashed potato dan coslow..
Bahan Mashed potato:
3biji kentang
2sudu besar susu cair/susu segar
1/4 tsp garam halus
1/2 sudu besar marjerin
1/4tsp serbuk blackpaper
cara2:
1. Potong kentang kcl2 atau bntuk dadu utk mudah dan cpt direbus.
2.toskn kentang dr air rebusan dan terus lenyek kn kntg semasa panas.
3.masukkn marjerin dan bhn2 lain...sebatikn dan sekire nye kurang garam tmbhkn ikut citerasa.
Bahan2 coslow:
Setengah biji Kobis
1batang karot
3 sudu besar mayonis
2tsp Jus lemon
cara2:
Cincang @ sagat kn kobis dan carrot.masukkn mayonis dan jus lemon.gaul rata
sos black paper:
1biji bawang holland
2sudu besar margerin
1 sudu besar tepung gandum
2sudu kecil lada hitam
1sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
serbuk cukup rasa
Air
cara2:
1. Potong dadu bawang holland.
2.cairkn margerin dan masukkn bawang holland
3.masukkn tepung gndum.rajin2 kacau ye nnt berketul plak tpung tu
4.masukkn lada hitam y da ditumbuk halus
5.masukkn bhn2 lain kcuali air...
6.bile da kcu rata semua bahan masukkn air .agk2 kepekatan y anda suka...masukkn cukup rasa mngikut cita rase.tunggu hingga didih.siap!!!
Untuk ayam da perap td...dah boleh la di grill kn ye.sy guna periuk ajaib je.senang....hihi....
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.