ChamisHome

Saturday, 7 March 2015

donut gebu gebas


Assalamualaikum .... harini nk update cite pasal donut y sy bt ptg smlm...teringin nk bt da lm dah...akhir nye terhasil juga semalam petang...

mmg best mkn donut panas2 , org kata masih lembut n yummy....tp alhamdulillah donut sy wlaupon sejuk still lg dpt merasa kelembutan pd donut tuh...mmg best bile di celup coklat...sedap nye....letak krim lg didalam nye...wahhhh...sgt sedap...mcm dunkin donut gitu...


Jom semak resepi

bahan2:

2peket mauripan yis
1/4cwn air suam
1 1/2cwn  susu suam
1/2cwn gula
1tsp garam
2biji telur
1/3cwn shortening
5cwn tepung

cara2

1. Rendamkan yis ke dalam air suam ,susu,gula,garam beberapa minit.
2. Masukkan tepung,shortening dan telur..gaulkan dgn tgn sehingga sebati dan bowl licin.
3. Ttpkan doh dgn plastik wrap seperti gambar di bawah.biarkan selama 20 ke 3ominit.



4. Bila doh da bkembang 2x ganda.keluarkan dari bowl dan leperkan .jgn lupe tabur tepung spy x melekat..
5.bentukkan doh td seperti dlm pic kat bwh ni...atau ikut suka anda...


6. Biarkan dlm 5 ke 10 minit...sambil tu panaskan minyak masak.jaga api jgn terlalu panas...

Hasil nye seperti dalam pic ni...

7.dah boleh la gubah donut tu mcm y u all suka.nk tabur gula ke,celop coklat ke...
SIAP!!!


SELAMAT MENCUBA...




No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.